PostHeaderIcon CZAS NA HERBATKĘ :)

User Rating: / 0
PoorBest 
Ciekawe artykuły


Lipton z mlekiem i imbirem:)
Zastrzyk energii

Składniki:
- szklana mleka
- szklana wody
- ¼ szklanki cukru brązowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- 2 torebki Lipton Orange Jaipur

Przygotowanie:
Zagotuj mleko i wodę
w garnuszku. Dodaj pozostałe składniki. Podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty na mniejszym ogniu. Usuń torebki herbaty, zamieszaj. Podawaj w kubkach. Możesz udekorować laskami cynamonu.

Kolejny zimowy wieczór. Na dworze pada śnieg albo dla odmiany plucha. Wówczas
z przyjemnością myślimy o filiżance dobrze zaparzonej, gorącej herbaty.

Cha – no - you, czyli droga herbaty…
Herbata pochodzi z Chin, ale to w Japonii rozwinęła się kultura jej picia. Przyświecają jej dwa cele: relaksacja i oczyszczenie duszy. Ceremonia ta polega na niespiesznym przygotowaniu herbacianego napoju. Ważne jest także zorganizowanie odpowiedniej przestrzeni. Japończycy bardzo dbają o klimat; oświetlenie czy kwiaty. Tak naprawdę tęsknimy za zwolnieniem tempa i wyciszeniem się.

W każdych zakątkach świata jest ona przygotowywana na wiele sposobów
Chińczycy zaparzają ją w specjalnych czarkach z przykrywką. Anglicy dodają do herbaty cukier i mleko, wlewając do filiżanki najpierw mleko, a potem herbatę.
Hindusi piją chai, czyli mocny napar z dużą ilością cukru, mleka i cynamonu. Podobnie słodzą herbatę mieszkańcy krajów arabskich z tym, że oprócz cukru dodają miętę, natomiast nasi wschodni sąsiedzi do dzisiaj najbardziej lubią herbatę z samowara doprawiając ją cytryną i słodząc kostką cukru ssaną w ustach.

Nie tylko do picia…..
Napar herbaciany, dzięki zawartości antyutleniaczy, opóźnia procesy starzenia i zapobiega nowotworom. Zawiera też substancje, które pomagają uporać się ze stresem. W Indiach sok ze świeżych liści herbaty lub proszek suszonych służy jako środek na oparzenia.

Znane herbaciane regiony…
Assam - uprawia się tam herbatę głownie ze względu na wysoką wilgotność i temperaturę. To tutaj powstają najbardziej znane herbaty, które cechuje mocny i bogaty aromat.
Nilgiri - to górzysty teren. Pochodzą stąd odmiany określane mianem” herbatki na zimę”, ponieważ ich napar działa pobudzająco.

 Opracowała Karolina Końpa
 
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Najnowsze artykuły
Szukaj na stronie
Dodaj do serwisów
Zaloguj się
Subskrypcja artykułów










Działamy już
Serwis ruszył dnia
01-11-2011
Serwis działa już
2179 dni.